Ιταλική σαλάτα ζυμαρικών σε μόνο 20 λεπτά.

2023-05-29

Αυτή η πολύχρωμη συνταγή για ιταλική σαλάτα ζυμαρικών είναι θρεπτική και νόστιμη και χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να την φτιάξετε! Γεμάτη με λαχανικά όπως πολύχρωμες πιπεριές, αγκινάρες, φρέσκες ντομάτες και ελιές Καλαμών, αυτή η υγιεινή σαλάτα ζυμαρικών με σπιτικό dressing από βαλσάμικο είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό συνοδευτικό ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Είναι επίσης τέλειο για προετοιμασία τραπεζιού γιατί την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο. 


Η σαλάτα ζυμαρικών είναι μια κλασική καλοκαιρινή διατροφή που συνδυάζεται καλά με ψητά κρέατα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για εκδρομή. Αυτή η ιταλική σαλάτα ζυμαρικών είναι εύκολη, νόστιμη, με πολλά φρέσκα λαχανικά και αποτελεί ένα ελαφρύ συνοδευτικό ιδανικό για μεγάλα τραπέζια ή ακόμα και μικρότερες συναντήσεις με φίλους και συγγενείς.

Υλικά για την σαλάτα

θα χρειαστείτε:

  • Ζυμαρικά: Οι σαλάτες ζυμαρικών όπως αυτή, ταιριάζουν καλύτερα με μικρά ζυμαρικά όπως fusilli, φαρφάλες, πέννες ή βίδες.
  • Ντρέσινγκ: Για τη σπιτική βινεγκρέτ, θα χρειαστείτε ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί, σκόρδο, μουστάρδα ντιζόν, μισό κουταλάκι: ρίγανη, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, θαλασσινό αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  • Καρδιές αγκινάρας:
  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι.
  • Έπειτα, γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και τη μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Αφού πάρει μια βράση το νερό, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τις βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Αν δεν έχετε φρέσκιες χρησιμοποιήστε κατεψυγμένες.

  • Ελιές Καλαμάτας: Οι ελιές Καλαμάτας ταιριάζουν πολύ καλά στη σαλάτα αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε άλλες ελιές μαύρες προτιμάτε.
  • Λαχανικά: Θα χρειαστούμε 2 πιπεριές κομμένες σε κύβους καθώς και 2 τομάτες κομμένες σε κύβους ή εναλλακτικά μικρά τοματίνια περίπου ένα φλιτζάνι. Επίσης θα χρειαστούμε λίγο σέλινο και ένα κόκκινο κρεμμύδι για επιπλέον τραγανή γεύση και γεύση.
  • Φρέσκος βασιλικός: Για να μας δώσει ένα υπέροχο άρωμα και ωραίο χρώμα στη σαλάτα μας.

Πώς την φτιάχνουμε

Η ιταλική σαλάτα ζυμαρικών είναι μια από τις πιο εύκολες συνταγές. Το πιο χρονοβόρο μέρος της παρασκευής αυτής της σαλάτας είναι η κοπή των λαχανικών.

Βράζουμε τα ζυμαρικά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.

  • Φτιάξτε το ντρέσινγκ. Όσο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί, το σκόρδο, τη μουστάρδα, ρίγανη, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.


  • Ανακατεύουμε ζυμαρικά με το dressing.: Στραγγίστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα κατευθείαν στο ντρέσινγκ. Ανακατέψτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, ώστε τα ζυμαρικά να απορροφήσουν όλες τις γεύσεις του ντρέσινγκ.


  • Προσθέστε λαχανικά και  σερβίρετε. Προσθέστε τις καρδιές αγκινάρας, τις ελιές, την πιπεριά, τις ντομάτες, το σέλινο, το κρεμμύδι και τον βασιλικό και ανακατέψτε καλά να ενωθούν. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ή αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.